Szoó Judit Kilófaló
...hogy ne csak az étel fogyjon! 
KILÓFALÓ

Friss hírek

A harmónia 10 törvénye 

Ha megkérdezik, "hogy vagy?", nem sok ember van, aki azt válaszolná manapság, köszi, minden rendben. Ha mégis akad ilyen, az rögtön megkapja a hitetlenkedő-szarkasztikus megjegyzéseket, mintha legalábbis szégyellni való lenne, ha valaki elégedett a sorsával. 


Én - kijelenthetem - az vagyok. Ez nem rózsás, szirupos boldogságállandóságot jelent nyilván, ugyanúgy ér mindenféle, mint bárkit, szoktam elkeseredni, sírni, a feladás határára kerülni, de ezek csak MÚLÓ HELYZETEK. 


A közelgő ünnep kapcsán megkísérlem megfogalmazni, számomra mit is jelent a boldogság, és hogyan tartom fenn. 


1. Dolgozd ki a Terved, és tartsd magad hozzá! (Én most főleg életmódváltásról írok (fogyás, testépítés), de vonatkozhat ez  anyagiakra, önfejlesztésre, tanulásra…)

2. Pihenni, szusszanni lehet, befejezni nem!

3. A legfőbb titok: kezdd el, és SOHA TÖBBÉ ne hagyd abba!

4. Figyelj a tested jelzéseire és igényeire, és tartsd tiszteletben őket! A te testedet TE ismered a világon a legjobban (vagy ha még nem, akkor meg fogod ismerni). Az edző, dietetikus, a szakácskönyvíró :) csak a mankót adhatja, magadra szabni a segítséget viszont neked kell!

5. Az elvek nem a környezetedben élnek, hanem benned! Vagyis ahová mész, oda mennek az elvek is! Nem csak otthon kell következetesnek lenned magaddal, tisztán étkezni, jól sportolni: ha kiteszed a lábad a lakásból, akkor sem változik a feladat! Lehet céges buli, wellness hétvége, nyaralás, külföldi út, családi ünneplés sorozat: miért változna bármi is?

6. Igaz az is, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Lehet, sőt KELL IS csaló étkezős alkalmakat beiktatni, de a lényeg, hogy ez nem történhet spontán módon, mindig tervezett legyen! Így fér bele a családi összejöveteles kilengés, vagy a nyaraláson az enyhébb szabályok, de ezeknek mindig tudatosnak kell lenniük. Ha mégis spontán történik, a folytatásban tudsz tudatos lenni, és kompenzálni! 

7. A siker titka az, hogy CSINÁLNI KELL. Hogy mit? Mind az étkezést, mind a mozgást. Van, amikor szétvet minket az energia, minden gördülékenyen megy, hálásnak kell lenni ezekért a napokért. De mindig eljön az az időszak is, amikor fáradtak, enerváltak, kiégettek, motiválatlanok vagyunk. Mi a megoldás? Ilyenkor is csináljuk tovább :)  És meglepve tapasztaljuk, hogy ha közben akár utáljuk is az edzést, UTÁNA mégis jó! Sőt, van egy olyan furcsa eset is, hogy igazából nem esik jól az egész, de közben még az is jó. :) Ezt csak az érti, aki átélte. Aki kitartott, nem adta fel egy-két hónap után, hanem évek óta ebben él. Mert ő már érti, hogy mindig minden változik, de csak a felszínen!

Lenn a mélyben már rég állandó minden. Fáj, szúr, zsibbad, untat, fázunk, álmosak vagyunk, tél van, nyár van – bármi adódhat, de csak a felszínen. Valami mégis folyamatosan bennünk él egész mélyen, amiből tudjuk, hogy nincs semmi baj, jó úton haladunk, ezek csak pillanatnyi, leküzdendő problémák.

8. Mit keresel? Mi a célod? Fogyás? Egészség? Szép forma? Súlytartás? Nem, nem ez a cél. A cél a harmónia. Ezek csak az ahhoz vezető kis morzsák. Önmagában egyik sem tesz boldoggá. Egészében kell szemlélni a képet.

Nekem is megvannak a rossz napjaim. Maradnék egész nap ágyban a jó melegben, pihennék, aludnék, olvasnék, írnék. Ezek jelek, a test fárad, engedni kell hát pihenni, feltöltődni!

Ezeken a rossz napokon nem az a legnagyobb problémám, hogy ha leállok, megint hízni kezdek, hanem hogy elveszítem a megtalált békét! Annak az elveszítésének a lehetősége félelmetesebb minden hízásnál!

Mert aki egyszer megtapasztalja, milyen révbe érni, szelek szárnyán suhanni, az soha többé nem akar máshogy élni.

Ehhez „csak” tenni kell. FOLYAMATOSAN. Nagyon tudatosnak kell maradni, ami annyit jelent egyszerűen fogalmazva, hogy minden tettünknek tisztában vagyunk a következményével, minden lépést előre átgondoltan hozunk meg.

Tudjuk, hogy MINDEN RAJTUNK MÚLIK. Már nem keresünk bűnbakot, kifogást, nem magyarázkodunk, hanem elfogadjuk: a jelenlegi helyzetben azért vagyunk, mert az általunk hozott döntések ide vezettek. Ha nem figyelünk az intő jelekre, akkor a sors (Univerzum, Isten stb.) egy időre kiveszi a kezünkből a döntés jogát, és kész tények elé állít: akkor már csak arról dönthetünk, hogy arra hogyan reagálunk. Érdemes ezért inkább elkerülni ezt, és igyekezni jó döntéseket hozni.

Mi a „jó” döntés?

Minden olyan döntés, amivel nem teszek kárt sem magamnak, sem másoknak. Amivel örömet szerzek magamnak és /vagy a környezetemnek. Ebből baj sosem lehet :) Jó döntés minden olyan döntés, amely jó érzésekkel tölt el ÉS nem okoz kárt senkinek. (Ezt fontos kiemelni, gondoljunk csak egy pszichopata tömeggyilkosra… Az ő „boldogsága” mások számára tragédia…)

Szóval, lehet karácsony, húsvét, utazás, nyaralás, ez csak a díszlet. A lényeg, a megoldás MINDIG VELED VAN, mert Te magad vagy az :)  Legyél a világ bármelyik pontján, ezt sose feledd el, mert ez lesz a tartós kiegyensúlyozottságod kulcsa, amint megérted! :) 

NEM A KÖRÜLMÉNYEK ÉS A HELYZETEK áldozata vagy! Nem az emberek szívják el az energiádat: TE adod meg az engedélyt, vagy épp vonod meg az engedélyt valakitől, aki erre készül! Ez is fontos felismerés, mert kiszabadít az áldozatszerepből!  

9. Saját életed főszereplője TE vagy!

Írj hát magadnak romantikus vígjátékot vagy családregényt, a tragikus pszichothriller helyett! :) 

10. Van egy trükköm, mit teszek, amikor nincs kedvem edzeni. (Mert kimerült vagyok, motiválatlan stb.) Természetesen, először pihenek, mert a józanság mindig előrébb való a fejetlen szabálykövetésnél! Fontos különbséget tenni, hogy azért "nincs kedvünk" edzeni, mert lusták vagyunk és el akarjuk bliccelni, vagy azért, mert pont hogy túledzettük magunkat, feléltük testi-lelki tartalékainkat, és inkább egy kis pihenőt kell adnunk a magunknak!

Ha egyértelmű a válasz, hogy csak egy kis lustaságról van szó, olyankor örömedzést végzek. Azért csinálom, hogy NE SZAKADJON MEG A FOLYAMAT. Ilyenkor nem az a lényeg, hogy megváltsuk a világot, hogy fogyjunk, vagy izmot építsünk, csak az kell, hogy lendületben maradjunk. Meglegyen a napi-heti előirányzott mozgásmennyiség. Ez azért fontos, mert ha elkezdjük kihagyni az edzéseket, hamar azon vesszük észre magunkat, hogy az egészet feladtuk. 

Szóval, az örömedzés azt jelenti, hogy nem a teljesítményre, eredményre megyek, csak hogy jól érezzem magam. Ilyenkor veszek elő régebbi edzésprogramokat, amik esetleg már nem jelentenek kihívást, de szerettem őket végezni, és egy szép időszakra emlékeztetnek. llyenkor jönnek a táncos gyakorlatok, csak hogy jobban érezzem magam és mégis mozogjak. Vagy csupa statikus edzést végzek, vagy hasizomedzést, amikor nincs ugrálás, szökellés, burpee (amit úúúúgy utálok...) :), de mégis megizzaszt. Lehet csak nyújtani, jógázni: érdemben nem tesz sokat hozzá semmihez, de a lelkünknek kell az érzés: ma is megcsináltam! És ha kipihentük magunkat, újra alig várjuk majd a rendes edzést! 

Majdnem napra pontosan három éve írtam egy "téli verset".

Ezzel kívánok áldott, békés ünnepeket minden kedves Olvasómnak!  :*

Szoó Judit Kilófaló "Tornádó" 

:)


DIÉTÁS SAJTTORTA,

LUKÁCS LÁSZLÓ RECEPTJE és videója  

Az eredeti receptet a Kilófaló elveknek megfelelően finomítottam, itt az olvasható:

Tészta:

- 13 dkg vaj vagy margarin

- 3 ek. eritritol vagy xilit 

- 20 dkg Szoó Judit KF kekszmorzsa 

Töltelék:

- 25 dkg túró

- 25 dkg mascarpone

- 10 dkg tejszínes tömlős krémsajt

- 15 dkg eritritol vagy xilit, vagy folyékony édesítőszer ízlés szerint

- 1 db vanilliás fruktóz vagy vanília aroma

- 2 ek Szoó Judit KF lisztkeverékalap

- 3 db tojás

- 2-3 ek tejföl vagy joghurt 

- 180 C sütőben, alsó-felső sütéssel, 40-45 percig sütjük, amíg picit meg nem barnul a töltelék teteje.Fotó: Kovács Szabolcs 

Gyors Kilófaló túrótorta

(mikróban és hagyományos sütőben is elkészíthető!)

- (cukormentes. lisztmentes, alacsony Ch tartalmú, rostban gazdag) 


Mennyiség: 8 normál szelet

Nehézségi fok: nagyon könnyű

Elészítési idő: 15 perc sütés, 5-10 perc előkészítés

Sütési idő, hőfok: 

1. Mikróban 700 W, 15 perc

2. Sütőben középső rácsmagasság, 180 C fok, tűpróbáig (kb. 15-20 perc lehet)

Ezt a túrótortát mikróban készítettem, mert valami gyorsat akartam, éhes voltam, de megsüthető normál sütőben is. 

Nem tartalamaz még Kilófaló lisztkeveréket sem, mégis olyan ízre, mint egy hagyományos túrótorta. A gyümölcs- vagy csokiöntettel a tetején az igazi szerintem.

Hozzávalók és elkészítés: 

1. 25 dkg túró

2. 3 tojás

3. kb. 1 dl hideg tej (a legvégén pótolható, ha kevés)

4. 3 dkg vaj vagy margarin (nem kell megolvasztani)

5. 1 ek. xilit vagy eritriol itt szerezheted be>>> 

6. Ezerédes folyékony édesítő ízlés szerint (az összekevert tésztát meg kell kóstolni, másképp nem eldönthető, kinek mennyi édesítővel ízlik)

7. 1 ek. vanília aroma

8. reszelt citromhéj (el is maradhat, ha inkább azt szeretnénk, hogy a vanília domináljon)

9. 10 dkg mandulaliszt itt szerezheted be>>>>

10. 3 ek. zsírtalanított kókuszliszt (nem azonos a darált kókuszreszelékkel) itt szerezheted be>>>>

11. 1 ek. Chia mag itt szerezheted be>>>>>

12. 1 kávés kanál sütőpor

13. 1 kávés kanál Konjac-liszt

14. 1 ek. zabpehely (lágy vagy teljes, ezúttal mindegy)  itt szerezheted be>>>>> 

A TETEJÉRE: 

Kb. 15 dkg bogyós gyümölcs

1 dl Rama növényi habalap itt szerezheted be>>>>

(a tejszínbe ízlés szerint Ezerédes, de el is maradhat)

Elkészítés:

Az első nyolc hozzávalót (túró, tojás, xilit, Ezerédes, vaj, tej, vanília aroma, reszelt citromhéj) aprítógéppel, kézi mixerrel vagy ahogyan szeretnénk, krémesítjük. Utána belekeverjük, de már csak fakanállal vagy kézi habverővel a 9-13. alapanyagokat (mandulaliszt, kókuszliszt, Chia mag, sütőpor, zabpehely) és amikor ez megvan, ha szükséges, öntsünk még bele tejet: sűrűn elterülőnek kell lennie. Sűrűbb, mint egy palacsintatészta, de azért nem szilárd! Legutoljára keverjük bele  a Konjac-lisztet, egy percet várunk, azalatt elkezd sűrűsödni, és máris vagy sütőpapírral bélelt kis tepsibe (20x27 cm) vagy egy mikrózható műanyag edénybe öntjük (az enyém kb. 15x20 cm-es volt). 

Mikróban 15 perc alatt sült meg, de ugyanúgy egy közepébe szúrt villával ellenőriztem, mikor jó, mint amikor normál sütőben sütök (egyébként látszik is, ha még nyers a közepe.) 

Amíg sült, addig a mirelit, kiengedett gyümölcsöt kissé megédesítettem Ezerédessel (nem szükséges, én így szeretem), és így a keletkezett gyümölcslé is finom édes lett. 

A kész sütit hagytam kicsit hűlni, 8 szeletre vágtam, tálaltam, rákanalaztam a gyümölcsöt, levével együtt, arra a felvert tejszínből rózsákat nyomtam, és kész is. 

Ez vacsorára ideális igazán, mivel  a túró és a rostok miatt kifejezetten lassú felszívódású (reggelig nem fogunk megéhezni!), ettől függetlenül mi reggelire, edzés után ettük a párommal ( közvetlenül edzés után megvolt a gyors felszívódású fehérjeturmix is), így aztán igazából a nap bármely szakában büntetlenül fogyasztható. 

Tippek: 

- tej nélkül is elkészíthető, bármivel helyettesítve (mandulatej, szójatej, rizstej, kókusztej...), és akkor rögtön tejmentes is lesz

- feltételezem, akkor is egyben marad, ha nem kerül bele tojás (én térfogatnövelés céljából is tettem bele, és mert nincs vele gondom), a Konjac-liszt valószínűleg tojáshelyettesítésére is jó - de nem próbáltam, csak logikusnak tűnik :) És akkor már "mindenmentessé" vált a süti :)  

- ha valakinél nem szempont az extra alacsony Ch mennyiség, a reform lisztek helyett nyugodtan tehet bele néhány evőkanál lisztkeverékalapot, és a Konjac liszt is elhagyható, nyilván akkor egy másik sütit kapunk. (És akkor már nagyon nem "mindenmentes", de a megszokott Kilófaló étrendbe abszolút beilleszthető!)

- diabetikus csokiöntettel is fogyasztható

- gyümölcsöt a tésztába is keverhetünk

- a túró egy részét helyettesíthetjük mascarpone-vel vagy natúr krémsajjtal is

Jó étvágyat mindenkinek! :) 

10 év - 20 recept: jubileumi PDF receptsorozat!
 
Előkészületben: 

Az ünnep ízei

(édes kelt tésztás sütemények, kalácsok 10 év válogatásából) 


Hamarosan rendelhető a 4. rész, olyan ünnepi klasszikusokkal, mint diós és mákos beigli, 
pozsonyi kifli, mézes puszedli, töltött mézescsók, mézeskalács, sok-sok édes péksütemény... 
 
 
A sorozat eddig megjelent részei: 
 
1. rész: 20+1 Kilófaló sütemény
 
2. rész: 20 Kilófaló kenyérféle és péktermék
 
3. rész: 20 Kilófaló sós kelt tésztás sütemény és ropogtatnivaló, pogácsa 
 
MEGRENDELHETŐK IDE KATTINTVA>>>>>
Cukormentes banános keksz 

Nagyon kedvelem Kiss Virág fitnesz bikinimodellt. Abból, amennyit bárki láthat belőle a videóin kersztül, egy szimpatikus, céltudatos lánynak tűnik, aki nem rest keményen tenni az álmaiért. Nem mellesleg nagyon sokat lehet profitálni az edzős felvételeiből is, ahol szakszerűen, magyarázatokkal ellátva mutatja be a különféle gyakorlatokat. 

Szeretem a főzős videóit is, a legutóbbit mutatom meg. Hogy a banán mennyire fér bele egy diétába vagy sem, az mindig csak viszonyítás kérdése: tekinteni kell az egész napos egyéb elfogyasztott ételeket, és az aktuális célunkat (fogyás, súlytartás, tömegelés, szálkásítás). Valószínűsíthető, hogy Virág sem közvetlenül a versenyfelkészülése idején fogyasztja ezt az édességet.... :D 


Ezt a vacsoraötletet a Páromtól lestem el. :) Nem az első eset, hogy valami újat tanulok Tőle, 

és amilyen egyszerű, olyan gyorsan elkészíthető és finom. 

1.

Végy egy kis pohár joghurtot, kefírt, vagy akár tejfölt, de még aludttej is lehet, ha képes vagy megenni (én nem bírom). :) 

Szórj bele egy kevés sót, majd ízlés szerint héj nélküli pirított magvakat: napraforgó, tökmag, apróra vágott kesudió, dió... (Ha ezek eleve sósak, akkor sózni sem kell.) 

Jól keverd el, és a lényeget ki ne hagyd, ami az egésznek a lelkét adja: olaj nélküli serpenyőben piríts meg egy teás kanálnyi szezámmagot. Légy óvatos, van, amikor pattogni kezd, és gyorsan képes megégni. Ezt is keverd bele a magvas mártásba, és már kanalazhatod is! 

Bőséges vacsora, nem lesz hiányérzeted utána, sőt ha van kedved, mártogatósnak is használhatod (sárgarépa, uborka, zellerszár, karalábé...) 

2. Ennek egy másik variációja, amit majonéz helyett virslihez, főtt kolbászhoz, natúr sült húsokhoz vagy szintén zöldségmártogatósként fogyaszthatsz:

Vágj apróra egy kisebb fej lilahagymát, keverd bele egy pohár joghurtba. Aprózz bele snidlinget, sózd meg, és kanalazd a forró húsra vagy mártogasd bele a virslit!

Lilahagyma és snidling helyett készítheted csak fokhagymából is, az íze máris teljesen más, de ugyanolyan finom. 
GYÁRTÓKAT KERESÜNK
 
- Kilófaló péktermékek
 
- Kilófaló sütemények
 
- Kilófaló tartós édesipari termékek 
 
készítésére (lehetőség szerint terjesztői kapcsolatrendszerrel is rendelkező) gyártókat keresünk. 
 
Érdeklődni, jelentkezni a hazisutik kukac gmail.com e-mail címen lehet.