Szoó Judit Kilófaló
...hogy ne csak az étel fogyjon! 
KILÓFALÓ
Kilófaló sós finomságok

© Copyright 2008-2017 Szoó Judit – Minden jog fenntartva

Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Szoó Judit szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes tartalom utánközlése csak Szoó Judit írásos engedélyével lehetséges, engedély nélkül a forrás megjelölésével sem. 

Szoó Judit Kilófaló®

Kilófaló álomfinom pogácsa

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:​

2 dl tej

fél dl étolaj

egy teáskanál só

15 dkg Szoó Judit KF lisztkeverékalap

4 egész tojás + egynek a sárgája

12 dkg light reszelt sajt

A szóráshoz len-, szezám- és köménymag


A tejet az olajjal és a sóval forraljuk fel, egyszerre öntsük bele a lisztet, és kevergetve „főzzük” addig, amíg egy tömbbe össze nem áll a tészta. A tűzről levéve egyenként üssük bele a tojásokat és keverjük el. Végül szórjuk bele a sajtot. Kis halmokat a tepsire téve, magvakkal díszítve 200 C-fokra előmelegített sütőben süssük készre.

Kilófaló sajtos zabpehelytallér

Elöljáróban 2015-ből: 

Ez a recept is korai gyűjtéseim egyike :) Az ilyen csodák indítottak el a receptátalakítás útján, előtte fogalmam sem volt, hogy egy "reform" étel ilyen finom is lehet. Évekkel ezelőtt, amikor a zabpehelytallér  már hódító útjára indult, mert a Kilófaló sütemények című könyvembe is betettem, egy rendezvényen odajött hozzám valaki, és kedvesen azt mondta, az ő találmánya ez a bizonyos zabpehelytallér. Ott is, és innen ismét nagy-nagy köszönetet mondok neki a hálás emberiség nevében, csodálatosat alkotott :) 

Sajtos zabpehelytallér 


2008. szeptember

Ezt a fantasztikus csupa ropogós-sajtos, késő éjjel a tévé előtt is majszolható tallért a Hoxa portál receptjei közt találtam. (Akkoriban természetesen Norbi lisztjéből készítették, mivel más nem volt - 2015-ös kiegészítés) Mások dicsérő lelkesedése engem is magával ragadott, s miután megsütöttem, igazat kellett adnom mindenkinek: az egészséges sósra vágyó fogyni akaróknak ez fantasztikus alternatíva!

Az én férjem, bár megeszi a "norbis cuccokat", amiket sütök - főzök (2008-ban még Norbi lisztjével sütöttem én is), azért mindig  kihangsúlyozza, hogy finomak, de ő nem tud tőlük jól lakni. Nos, akkor nem tud jól lakni, ha "tudja", hogy "norbisat" eszik.... Amikor ezt nem említem meg neki, egy szava sincs, csak eszi, csak eszi - és jól lakik:)

A nyaraláson történt, hogy kilenc napra sütöttem magamnak egy dupla adagot ebből a tallérból, hogy nekem se legyen hiányérzetem, míg a társaság chipsezik, mogyorót eszik. Azért első nap udvariasan kitettem a tálat a kerti asztalra, hogy aki megkóstolná, tegye nyugodtan. Bementem a házba, s mikor egy negyedóra múlva kinéztem a kertbe, döbbenettel láttam, hogy a kilenc napi adagomnak hűlt helye, és az "antinorbikajás" asztaltársaság az utolsó darabkáig megette mindet. Cseppet sem bántam, ez az igazi elismerés:)

Hozzávalók:

                           

20 dkg lágy zabpehely                                                           

2 tojás                                                                            

20-25 dkg sajt  (én Béres A. trappista sajtot használok...)   (Azóta már Béres Alexandra neve és fotója lekerült róla, Tolle Light sajtként kell keresni)                                                              

kb. 5 ek. zabpehelyliszt vagy Szoó Judit KF lisztkeverékalap                                                            

3 ek. tejföl                                                                     

só, bors  ízlés szerint                                                                     

1/3 zacskó sütőpor   

                                                                 Elkészítés: 

A zabpelyhet egy tálba teszem, kézzel kicsit átmorzsolom, így maradnak benne egész darabok, de lesz egy törmelékesebb, lisztes része is. (Ezt csak a lágy zabpehellyel tudod megtenni, kezdetben csak a sima, durvább zabpelyhet ismertem, nem értettem, hogy lehet azt morzsolni... Hát sehogy. ) Hozzáteszem a száraz anyagokat, a sajtot nem a finom sajtreszelőn, hanem durvább reszelőn vastagabb, hosszabb csíkokra reszelem. Ezután jönnek a nedves hozzávalók. Összegyúrom és a hűtőbe teszem pihenni (fél óra, de akár egy egész éjszaka is lehet), összeáll a "tészta", könnyebb lesz vele dolgozni.                 

                     

    Vizes kézzel diónyi golyókat formázok belőle és azokat olajjal (vajjal) kikent tepsiben szétnyomkodom. (Ma már jó minőségű sütőpapírt használok, mindkét oldalán szilikonost. Ezen ne spóroljunk, nekem egy egész tepsi tallér ment egyszer a szemétbe, mert az olcsó sütőpapír teljesen beleragadt...) 

Nyugodtan lehet jó vékony, hogy kilátszódjon alatta a tepsi vagy a sütőpapír helyenként, kitapasztalja az ember, meg ízlés dolga is: először nem nyomtam annyira vékonyra, sütés közben megnőtt a sütőportól, nagyon finom, testes lett. A következő adagot nagyon vékonyra lapogattam, az meg tényleg igazi ropogós tallérrá sült. Ez lett a kedvenc.


200 fokon  kb. 10-15 perc alatt sütöm, ne féljünk, ha a széle nagyon barna, csak így lesz jó ropogós. Le fog tapadni, egy tompa késsel még forrón óvatosan el kell mozdítani. Másnap is jó, de frissen az igazi. Nem lehet betelni vele...:)         


                                                                     

Kilófaló hamis kenyér:

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:

tejföllel:524kcal,49g ch

joghurttal:420kcal,49g ch

Tulajdonképpen ez a hamis túrógombóc tésztája , csak sósan. Mikor egyszer picit túlsütöttem , körben a széle megkérgesedett, hát tényleg olyan volt, mint egy kicsit szikkadtabb kenyér. Készíthető kizárólag zabkorpából is, akkor grízesebb az íze, de úgy is finom.

Hozzávalók: 1 egész tojás, 160 g (1 kis doboz) light tejföl vagy joghurt, csepp édesítőszer (minden sós ételbe is kell egy kis édes, hogy jobban érvényesüljenek az ízek), 6 dkg zabkorpa, 2 dkg lisztkeverék süteményekhez, kis kanál sütőpor, só, esetleg  kicsi őrölt bors

Elkészítés: A tojást a tejföllel elkeverem, fűszerezem, majd apródonként beleteszem a sütőporos zabkorpát/lisztet, hogy egy sűrű, de még keverhető masszám legyen (készülhet csak zabkorpából is!) Egy vízzel kiöblített lapos tányérra öntöm, szétterítem, és 700 W-on 5-7 perc alatt megsütöm a mikróban. Én többször ellenőrzöm, ha még lágy a közepe, visszateszem pár percre. Inkább úgy ettem eddig, hogy párizsival, kolbásszal, sonkával, paprikával és paradicsommal, de biztosan lehet light margarinnal megkenve, tényleg szendvicsszerűen is.

Kilófaló töltött bundás kenyér:

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:

481kcal,37g ch(párizsi és sajt nélkül)

Ezt a nagyon finom reggelinek valót szintén a Hoxa fórumon olvastam. Ahogy sok más receptnél, ezt is valaki beírta egyszer, egyre többen kipróbálták, és napokig - hetekig ezt dícsérték... Kipróbáltam és mi is ezt ettük utána hetekig Íme:

Hozzávalók: 2 tojás, só, bors, sütőpor, egy gerezd zúzott fokhagyma, kevés tej, 7.5 dkg (kb. 5 ek.) palacsinta lisztkeverék,  2 dkg (2 csapott ek.) búzakorpa vagy zabkorpa       

 A hozzávalókat összekeverem. Olajjal vékonyan kikenek egy serpenyőt, a massza felét belemerem, mintha egy vastag palacsintát akarnék sütni. Párizsit, majd sovány sajtszeleteket fektetek rá, kis lángon tovább sütöm. (Sonkát is lehet persze, de a párizsi jobban illett hozzá).

Ha már a szélek szépen szilárdulnak, beborítom a maradék tésztával, szépen elkenem a sonkás-sajton, hogy mindenhol befedje a lepényemet. Ha már elég szilárdnak tűnik - néha emeljük meg a széleit és nézzünk alá -, akkor fa lapáttal alányúlva gyors mozdulattal átfordítom, azt a felét is szép pirosra sütöm. Még forrón lapos tányérra borítom, felkockázom és kezdődhet az ünnepi reggeli lakoma:)    

Mindkét oldala átsütve
Mindkét oldala átsütve

Kilófaló sajtos-bacon-ös zsömlesüni

Könnyű dolgom van mostanában, mert a fiaim sokszor meglepnek egyszerű kajaötletekkel (néha értelme is van a netezésnek....), nekem meg nincs más dolgom, mit áthangolni azokat Kilófalóra. (Persze ezt most úgy mondom, mintha nem ezt csinálnám már 9 éve: állandó átalakítást...) :) Ezúttal nem is volt sok dolgom, de mégis a "miénk", és még csak nem is sárga, nem is savanyú, vagyis nem is megalkuvásokkal, hanem olyan finom, hogy a magam részéről egy életen át tudnám enni... (A fotó nem adja vissza azt az ízorgiát és élvezeti értéket, amit nyújt, muszáj megkóstolni) :) 

HOZZÁVALÓK:

1 db 100 g-os Kilófaló zsömle vagy egy buci (a Kilófaló házi csodákban található pufi hamburgerzsömi tésztája tökéletes hozzá!) 

Light Trappista sajt vagy camembert sajt

Néhány deka felkockázott pirított baconkocka („csak az íze kedvéért…) :), és a kisütött zsírja vagy kókuszzsír

Ízlés szerint fokhagyma, petrezselyem, bors….

ELKÉSZÍTÉS:

A zsömlét két irányban mélyen bevagdosom úgy, hogy nem vágom át az aljáig, az maradjon egyben. A keletkezett kis,       kb. 1 x1, vagy 1,5x1,5 (ahogy sikerül...)  centis kockák közé egy-egy darabka camembert vagy trappista sajtot dugdosok, megszórom az egészet pirított bacon kockákkal (beleügyeskedhetjük azokat is a pici résekbe, hogy ne essenek le), végül meglocsoljuk olvasztott kókuszzsírral és/vagy a szalonnal kisütött zsírjával az egészet, nyugodtan folyjon be a rések közé, sőt! (Zsiradék nélkül nagyon száraz lesz, nem érdemes kihagyni, de ha a vaj szimpatikusabb, csorgassunk rá azt!)

A  zsiradékba keverhetünk aprított petrezselymet, zúzott fokhagymát, bármit, ami tetszik. Mi az alapvariációt szoktuk készíteni, (sajt + bacon + szalonnazsír), esetleg sütés után bedörzsöljük fokhagymával: ez az étel pont az egyszerűségétől finom számomra.

180 fokra előmelegített sütőbe teszem,  és 10-15 perc alatt megsütöm annyira, hogy a sajtok szépen elolvadjanak, és ne csak a zsömi teteje, hanem a belső része is kellemesen, enyhén ropogóssá váljon.

Nem kell félni ennyi zsiradéktól! A fogyáshoz jó zsírokra is szükség van, ha pedig kókuszzsírt is használunk, jót választottunk, de egy evőkanálnyi szalonnazsírtól kutyabajunk nem lesz. Pláne, hogy majd érezni fogod, a rostban gazdag zsömlének és a szénhidrátmentes, de laktató hatású zsiradéknak, lágy sajtnak köszönhetően mennyire megtölti a gyomrod! :) 

Ez is az a fajta étel, amit nem eszem mindennap, de amikor jelez a testem a közelgő szénhidrát utáni vágy miatt, már nem várom meg, míg elszakad a cérna: akkor egy ilyen ebéd életmentő :) 

Én a kétféle sajttal vegyesen megtöltve szeretem, a gyerekek inkább csak Trappista sajttal, de igazi ínyencek többféle sajtot is kombinálhatnak….

Ha valakinek a rossz beidegződése miatt ("fogyókúrában" tilos a zsír!) a szűrőjén nagyon nem megy át a szalonna, és még annak a zsírja is :), sonkadarabkákat pirítson, és valami számára elfogadható (olvasztott) zsiradékkal locsolja meg a zsömlét, bár szerintem a kókuszzsírnál nincs jobb, esetleg még a hidegen sajtolt kukoricaolaj veszi fel vele a versenyt...

A Kilófaló szabálya egy évtized alatt sem változott: ésszel, okosan, mértékkel, józan paraszti ész szerint, átalakítva a hagyományost korszerűre, de mindent lehet! 

A bizonyíték én vagyok.... Mindkét oldalra.... Még mindig :) 


Forrás: Szoó Judit : Kilófaló lélekkönyv - A végső megoldás? 

Ecetes sós rudacska

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:

340 g késztermék lesz belőle

A teljes mennyiségben  1876,5 kcal, 117,1 g szénhidrát van.

100 g-ban: 551,9 kcal és 34,5 g ch.


Többször voltam már úgy, hogy valami egészen mást kerestem a neten, amikor belebotlottam egy olyan receptbe, ami felkeltette az érdeklődésem. Ilyen volt ez a – számomra legalábbis – elsőre furcsán hangzó ecetes ropogtatnivaló is, úgy hirtelen nem is tudtam, mit gondoljak róla az ecet miatt. De tetszett a hagyományos recept egyszerűsége, ezért azonnal tudtam, hogy ki fogom próbálni.

Szerencsére, nem csak, hogy bevált, hanem valami kifejezetten finom, eddig a Kilófalóban ismeretlen állagú sós süti született, amiben valószínűleg közrejátszik az is, hogy már nem light margarinnal, hanem a testesebb kókuszzsírral készítettem.

Fogyásunk-súlytartásunk érdekében a kókuszzsír mellé betettem öreg barátunkat, a rostmixet is. A burgonyás pogácsa mellett ez a másik kivétel, amikor kifejezetten szép piros-ropogósra kell sütnünk a süteményt!

HOZZÁVALÓK:

20 dkg Szoó Judit alaplisztkeverék

10 dkg kókuszzsír

1 evőkanál rostmix (kb. 8 g)

½ dl víz (kb. 5 evőkanál)

1 evőkanál ecet (10%-os is jó)

kb. 1 deka tengeri só (csináljunk „sópróbát”:

az összegyúrt tésztából kóstoljunk meg egy csipetnyit, csak így lehet megállapítani, kell-e még bele vagy sem.)

A KENÉSHEZ:

1 egész tojás

4 dkg sovány sajt a szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS:

A kenéshez szánt tojás és sajt kivételével a hozzávalókból gyúrjunk gyors mozdulatokkal egynemű, sima felületű tésztát. Nagyon jó állagú, ruganyos, nem ragacsos tészta lesz belőle. Sütőpor vagy élesztő nem maradt ki a receptből: egyszerűen nem kell bele.
A hagyományos (BL 55-ös lisztes) ecetes sós rúd tésztáját egy éjszakán át hűtőben kell pihentetni, ezzel mi óvatosan bánunk. Ugyanis a kókuszzsír eleinte, míg ki nem ismertem, „megviccelt” azzal a tulajdonságával, hogy hűtőbe téve olyan keményre fagyott, hogy utána embert lehetett vele ölni, de másra hirtelen nemigen volt jó.
Ezért a tésztánkat csak kb. 30 percre tegyük a hűtőbe (csomagoljuk sütőpapírba vagy tegyük egy nejlonzacsiba, különben kiszárad és kérges lesz!), de közben is figyeljük, nem kezd-e keményedni, akkor inkább vegyük ki és lássunk munkához. (Télen egyértelműen könnyebb a helyzet, akkor elől is maradhat, ha elég hűvös a konyha, kánikulában viszont nem árt neki a hűtő, hogy utána kényelmesen tudjunk dolgozni vele és ne lágyuljon meg túlságosan.
Két sütőpapír vagy szilikonlap között nyújtsuk kb. 26*30 cm-es méretűre. Ha ezt betartjuk, megkapjuk a szükséges vastagságot is, ami egyébként inkább „vékonyság”, 3-4 mm.
Kenjük meg az egészet a tojással, hintsük meg sajttal, derelyevágóval szabjuk vékony (fél cm szélességű) csíkokra, azokat vágjuk ízlés szerinti darabokra.
Tegyük át őket óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített (elektromos) sütőben, középső rácsmagasságon süssük szép pirosra (nálam kb. 20 perc volt, bár  a második adag már gyorsabban készen lett.)
Nagyon-nagyon finom, érdemes megpróbálkozni vele, és egyáltalán nem is bonyolult. 

© Copyright 2008-2017 Szoó Judit – Minden jog fenntartva

Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Szoó Judit szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes tartalom utánközlése csak Szoó Judit írásos engedélyével lehetséges, engedély nélkül a forrás megjelölésével sem. 

Szoó Judit Kilófaló®