Szoó Judit Kilófaló
...hogy ne csak az étel fogyjon! 
KILÓFALÓ
Kilófaló sütemények, édességek

© Copyright 2008-2017 Szoó Judit – Minden jog fenntartva

Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Szoó Judit szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes tartalom utánközlése csak Szoó Judit írásos engedélyével lehetséges, engedély nélkül a forrás megjelölésével sem. 

Szoó Judit Kilófaló®

Kilófaló francia krémes


HOZZÁVALÓK:

 A TÉSZTÁHOZ:

2 db, 3 tojásos piskótalap (20*35 cm-es tepsiben sütve)

vagy egy adag képviselőfánk tészta (2 dl forró vízbe öntünk fél dl olajat, csipet sót, egyszerre 15 dkg Kilófaló lisztkeverékalapot, majd gyors keverés után csak addig „égetjük” a tésztát, míg össze nem ugrik egy sima felületű gombóccá. Utána a tűzről levéve egyenként jól elkeverünk benne 5 egész tojást, a tésztát kétfelé vesszük, ha kihűlt, sütőpapír vagy folpack között két egyforma lappá nyújtjuk, tepsi hátulján megsütjük. Megtévesztésig hasonlít a leveles tésztára. )

KRÉM:
4 cs. főzős cukormentes vaníliás pudingpor

1 liter tej

eritritol (ízlés szerint, kóstolni kell, nem vagyunk egyformák)

TOJÁSHAB A LAZÍTÁSHOZ:

10 tojásfehérje (mélyhűtőben, műanyag poharakba téve lehet lefagyasztani, összegyűjtögetni)

2 dkg eritritol

 TEJSZÍNHAB:

7 dl cukormentes növényi habalap (Rama)

1 dl víz

eritritol darálva vagy folyékony édesítőszer

ELKÉSZÍTÉS:

1. Süssük meg a piskótát vagy az égetett tésztát. Utóbbinál 20*35 cm-esre nyújtsuk a lapokat, ne süssük túl, mert megbarnul, és az egyiket azonnal kockázzuk fel akkora darabokra, melyekkel a krémes tetejét fogjuk kirakni. Ezt még melegen tegyük meg, mert kihűlve a tészta nagyon törni fog!

2.  A tojások fehérjét felverem az eritritollal nagyon kemény habbá. A pudingport a tejjel megfőzöm, ízlésem szerint édesítem. Ahogy elkészült, azonnal, forrón ráöntöm az egészet a habra, és alaposan elkeverem! Utoljára kóstoljuk meg, ha kell, édesítsük J

3. A tepsi aljába helyezett egész lapra öntsük-rázogassuk a krémet. Verjük fel a 7 dl tejszínt a vízzel, édesítsük. Halmozzuk ezt is a krémre, végül igazgassuk el rajta a tésztakockákat.

 

Rigó Jancsi

HOZZÁVALÓK:

Kb. 24 kockához

Tepsi: 35*35 cm, legnagyobb gáztepsi

4 tojásos kakaós piskóta

(4 tojás, 8 dkg eritritol, 10 dkg KF lisztkeverékalap, 2 dkg kakaópor)

KRÉM:

5 dl Rama növényi habalap

1 dl víz

2 dkg natúr kakaópor, kevés forró víz

6 dkg eritritol

1 ek. folyékony édesítőszer

A BEVONÁSHOZ:

1 tábla diabetikus étcsoki

2 ek. étolaj

pár csepp édesítőszer

ELKÉSZÍTÉS:

1. Az egész tojásokat verjük elektromos habverővel olyan kemény, világos színű habbá, amilyenre csak tudjuk. Utána szórjuk bele több részletben az édesítőt, azzal is verjük tovább pár percig. Ezt követően fakanállal, óvatosan több részletben forgassuk bele a kakaóporos lisztet is. 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácsmagasságon, a legnagyobb gáztepsiben süssük 15-20 percet (ha a beleszúrt villára már nem ragad nyers tészta, akkor rendben vagyunk). Hosszában vágjuk ketté, tehát két keskenyebb lapot kapunk.

2. A tejszínt verjük kemény habbá a vízzel. Vajkrém sűrűségű legyen, a sima tejszínhab keménység még kevés!

3. A kakaóport, édesítőt és a forró vizet keverjük össze, mikróban sűrítsük be. Ha már langyos, csorgassuk a tejszínhabba, jól keverjük el. Kóstold meg, ha kell, most lehet még édesíteni.

4. A krémet halmozzuk az egyik piskótára, amit előtte helyezzünk tálcára vagy tepsire. Ahogy a képen is látható, elkészíthetjük tejszínhabos változatban is, ezúttal azonban a recept a klasszikus rigójancsi sütemény átirata.

5. A másik lapot vonjuk meg csokimázzal (az olajat, édesítőszert langyos hőfokon türelmesen olvasszuk meg), tegyük a hűtőbe, és ha megdermedt, vágjuk tetszés szerinti méretű kockákra (ezek a lapok alkotják a süti tetejét).

Rakjuk ki  a csokimázas lapokkal a sütit, és néhány óra múlva ehető J

© Copyright 2008-2017 Szoó Judit – Minden jog fenntartva

Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Szoó Judit szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes tartalom utánközlése csak Szoó Judit írásos engedélyével lehetséges, engedély nélkül a forrás megjelölésével sem. 

Szoó Judit Kilófaló®

Kilófaló hamis madártej

Nem volt szempont, hogy tojás nélkül készüljön, inkább azok kedvéért  emeltem ki a címben, akiknek allergia miatt fontos lehet.

Nagyon szeretem a madártejet, de a kifőzött tojáshabtól mindig kicsit idegenkedtem, mert éreztem rajta a tojás ízét... Jó 10 éve már, hogy kifejlesztettem ezt a hamis madártejet. Amikor nem fogyóztam, banánt is karikáztam a tál aljára, arra öntöttem a "madártejet", majd rákanalaztam a hamis galuskákat. Lehűtve az igazi.

Hozzávalók és elkészítés:

1 liter tejjel készre főzök egy zacskó Dr. Oetker vaníliás pudingot, ízlés szerinte édesítem. (Ha lehűtve fogyasztjuk, legyen kicsit édesebb, mint amit szeretünk, mert hidegen veszít az édességéből).

Rama növényi tejszínt kemény habbá verünk, édesítünk, és a langyosra hűlt puding tetejére kanalazzuk. Ha a kemény, tömör galuskát szeretjük, natúr tejszínből készítsük a habot. Ha a lágyabbat, akkor felverés előtt hígítsuk  kevés hideg tejjel a tejszínt. Fogyasztható azonnal, langyosan is, vagy lehűtve. Bármikor, este, éjjel, vacsi után, vacsi helyett, bűntetlenül:))


Kilófaló tiramisu:

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:

​Ez nem csak azért lightos változat, mert cukor- és fehérliszt mentes, hanem mert az íze is olyan "gyerekbarát". De aki kifejezetten szereti a feketekávé (na és a rum)  intenzív  ízét, az persze használjon hozzá bőven és nyugodtan azt!:) Másrészt - vigyázva a vonalainkra - egy gramm mascarponét nem látott ez a süti, és a tojássárgáját is kihagytam belőle.. Azzal már-már megbarátkoztam, hogy krémeket felvert tojásfehérjével lazítsunk, de hogy nyers tojássárgáját tegyek valamibe, arra nem visz rá a lélek... Mindezek ellenére szerintem finom lett!

Hozzávalók és elkészítés:

Süssünk a legkisebb tepsiben (20x27 cm) egy 4 tojásos piskótát. 4 tojás, 4 ek. kilófaló lisztkeverékalap vagy zabpehelyliszt , 4 ek. fruktóz.
2 dl tejhez adtam 1 ek. cukormentes tejeskávéport, 1 ek. rumot (lehet több vagy lehet rumaroma, vagy egyéb édes ital), folyékony édesítőszert ízlés szerint.
A kihűlt piskótát hosszában kettévágtam, majd babapiskóta nagyságú részekre szabdaltam.

 A kávés tejben éppen csak megmártottam a szeletkék alját és tetejét (barnább részt) és egy jénai aljába fektettem egy sort.

 6 dl cukormentes növényi tejszínt 1 dl hideg tejjel, 1 ek. Ezerédes folyékony édesítővel habbá vertem.
2 ek. (fél csomag) Dr. Oetker vaníliás pudingport 2 dl tejjel megfőztem. Míg langyosra kevergettem, adtam hozzá 2 evőkanálnyit a tejeskávéból.
A tejszínhabra ráöntöttem a pudingot és jól elkevertem, ha szükséges, itt még édesíthetjük, vagy akár rumot/kávét is önthetünk bele, ha erőteljesebben szeretjük, én már nem tettem bele semmit.
A pudingos-hab felét adagoljuk az első sor piskótára, majd hintsük meg keserű kakaóporral. Jön a másik réteg mártott piskóta, arra a maradék hab. Tegyük hűtőbe, legalább 6-8 órára, és csak közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg kakóval.


© Copyright 2008-2017 Szoó Judit – Minden jog fenntartva

Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Szoó Judit szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes tartalom utánközlése csak Szoó Judit írásos engedélyével lehetséges, engedély nélkül a forrás megjelölésével sem. 

Szoó Judit Kilófaló®

Kilófaló almás álompite:

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:


HOZZÁVALÓK:

 A TÉSZTÁHOZ:

20*28 cm-es kis tepsihez, 24 pici kockához

180 fokon kb. 30 perc, középső rácsmagasság

14 dkg KF lisztkeverékalap

1 dkg friss élesztő vagy 1 teás kanál instant élesztő

teás kanálnyi folyékony édesítőszer

csipet só

8 dkg tejföl

2,5 dkg vaj

1 tojás a kenéshez

TÖLTELÉK:

Kb. 1 kg alma

1 cs. főzős, cukormentes vaníliás pudingpor

édesítőszer, fahéj ízlés szerint

citromlé

1 dkg zabkorpa

Kb. fél dl víz

 

ELKÉSZÍTÉS:

Az élesztőt felfuttatás nélkül adjuk a liszthez, a tészta összes hozzávalójával együtt. Ha túl ragacsos, kevés lisztet adjunk hozzá, ha túl kemény, akkor tejfölt.

Az almát hámozzuk meg, reszeljük le, édesítőszerrel, fahéjjal, citromlével együtt egy kis lábosban kezdjük párolni. A vizet keverjük ki a pudingporral, öntsük a párolódó almára, sűrítsük be.

A tésztát nyújtsuk kettéosztva tepsi méretűre. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, helyezzük rá az egyik tésztát, szórjuk meg zabkorpával, egyengessük el rajta a tölteléket (előtte kóstoljuk meg, elég édes-e?) Borítsuk be a másik tésztával, kenjük le a tojással, villával szurkáljuk meg több helyen. 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácsmagasságon süssük kb. 25 – 30 percet. A frissen lágy töltelék kihűlve szépen megszilárdul.

Kilófaló Zsuzsi szelet

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:


Hozzávalók (olvasd el először a receptet!): 

A tésztához:

I. 2 tojásfehérje 2 dkg fruktózzal kemény habbá verve, hűtőbe felhasználásig félrerakva

II. 2 tojássárgája 2 dkg fruktózzal (vagy xilittel), 

3 ek. étolajjal

1 ek. Ezerédessel elektromos habverővel olyan habosra verve, amilyenre csak lehet, majd apródonként beleszórni 

2,5 dkg kilófaló- vagy zabpehelylisztet

1,5 dkg keserű kakaóporral és 

1 teáskanál sütőporral elkeverve, a végén

1 ek. tejjel lazítva. 

Ezt a masszát öntsük rá a korábban felvert tojáshabra és óvatosan keverjük át. Tegyük a tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácsmagasságon 5-8 perc alatt süssük készre. 

A krémhez:

(Célszerű ezzel kezdeni a süteményt, hogy amíg hűlnek a krémek, elkészíthessük a piskótát. Amíg az is hűl, addig lehet megfőzni a mázat, így nincsenek holtidők!) 

I. 

2 dkg (fél cs.) Dr. Oetker vaníliás főzős pudingport

2 dl tejjel és 1 teáskanál Ezerédessel főzzünk össze, folpackkal lefedve (érjen a pudingoz) hagyjuk hűlni. 

II. 2 dkg zabkorpával

2 dkg búzadarával (gríz)

4 dl tejjel és egy teáskanál Ezerédessel főzzünk "tejbegrízt". Folpack, hűtés. 

III. 3 dl Rama növényi tejszínt 2 dkg fruktózzal vagy xilittel verjünk kemény habbá. 

Máz:

2 dkg keserű kakaó

2 dkg xilit vagy fruktóz

1 dkg normál vaj vagy margarin

5 ek. víz

1 teáskanál Ezerédes

Mikróban, rövid időre betéve főzzük sűrű mázzá, én 1000 W-on 30-40 mp alatt megvoltam vele, vigyázzunk, ne forraljuk fel, mert kicsapódik a vaj! 

Elkészítés: 

- A kihűlt krémeket külön-külön keverjük át gépi habverővel, hogy újra teljesen krémesek legyenek. A pudingot öntsük a "tejbegrízre", ismét alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak pudingdarabkák benne. Ezt az egészet öntsük rá a tejszínhabra, megint jól keverjük el, de most már csak kézi habverővel, óvatosan.  Kóstoljuk meg, most még lehet édesíteni rajta, ha úgy érezzük. 

- A kihűlt piskótalapot helyezzük vissza a tepsibe, borítsuk rá a krémet, rázogassuk meg, amennyire lehet, simítsuk el a tetejét. Hűtsük legalább egy órát.

- Főzzük össze majd hagyjuk langyosra hűlni a mázat, vonjuk-kenjük be vele a sütemény tetejét.

- Érzésem szerint egy éjszaka állás jót tenne neki, de azt lehetetlen kivárni... Remélem, nektek is úgy fog ízleni, ahogy nekünk!

Tipp: ez egy nagyon lágy, puha krém. Szerintem ettől olyan finom a süti, de ha valaki nem bízik saját magában, a teljesen kikevert krémbe tegyen egy csomag zselatin fixet: pár óra állás után akkor könnyebb lesz szeletelni, a krémnek pedig stabil tartása lesz.(Utólagos kiegészítsem: szerintem nem hiányzik bele! Egy éjszaka állás után pedig még finomabb a süti!)

© Copyright 2008-2017 Szoó Judit – Minden jog fenntartva

Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Szoó Judit szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes tartalom utánközlése csak Szoó Judit írásos engedélyével lehetséges, engedély nélkül a forrás megjelölésével sem. 

Szoó Judit Kilófaló®

Kilófaló üdítős (Mirinda) szelet

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS: 


HOZZÁVALÓK:

25x35 cm-es tepsihez

A TÉSZTÁHOZ:

4 tojás

2 ek. xilit (3 dkg)

2 teás kanál folyékony édesítőszer

6 dkg kilófaló lisztkeverékalap

2 ek. natúr kakaópor

4 ek. étolaj

csipet só

kávés kanál sütőpor

1-2 ek. tej vagy víz (csak ha szükséges!)

A KRÉMHEZ:

50 dkg túró (aki igazán mennyei sütit akar, használjon 75 dekát,

nálam néha győz a kalóriaspórolás…)

1 ek. folyékony édesítőszer

1 ek. vanília aroma

2 dl cukormentes, 33%-os növényi tejszín (Rama, webáruházunkban kapható)

 

 A TETEJÉRE:

8 dl diétás , szénsavas narancsüdítő

(narancsszörp szénsavas ásványvízzel

házilag elkészítve tökéletes!)

2 cs. (8 dkg) cukormentes, főzős vaníliás puding

 

ELKÉSZÍTÉS:

Háromféleképpen is készíthetjük:

1. Gyakorlottak süssenek villámpiskótát (Kilófaló sütemények vagy Házi csodák kötet „Sütemények és receptek újratöltve” fejezete alapján),

2. akik biztosra mennek válasszák szét a tojásokat, a fehérjét a xilittel verjék kemény habbá, tegyék a hűtőbe.

Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral, csipet sóval.
Tegyük tálba a tojássárgákat, az olajat, folyékony édesítőszert és gépi habverő legnagyobb fokozatán verjük addig, míg kivilágosodik a tojás és szinte krémmé válik. Szitáljuk bele több részletben a kakaós lisztet. Ha túl sűrű masszát kapunk, most keverhetünk bele 1-2 evőkanál tejet, egyébként nem kell. Öntsük rá a tésztát a korábban felvert tojásfehérjére, óvatosan, de alaposan keverjük el.

3. Egyszerűbb megoldás, ha a habbá vert fehérjét és a krémszerűvé vert sárgáját összeforgatjuk, ebbe szitáljuk bele a kakaós-sütőporos lisztet! Ha ekkor is nagyon sűrűnek találjuk, mehet bele a víz vagy tej, és a legvégén az olaj.  

Bármelyik módszert választjuk, a kész tésztát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben, alulról a második rácsmagasságon, alsó- felső sütéssel kb. 15 perc alatt süssük készre, borítsuk konyharuhára, húzzuk le a sütőpapírt, hagyjuk hűlni, majd helyezzük vissza a tepsibe.
Keverjük ki a túrókrémet, lazítsuk a felvert tejszínhabbal, kóstoljuk meg!
Főzzük meg a tetejére szánt narancsos krémet, a természetes íz miatt egy pici fruktózt vagy xilitet tehetünk bele!
Kenjük a túrókrémet a piskótára, majd öntsük rá a langyosra hűlt (közben kevergessük, hogy ne bőrösödjön!) narancskrémet.
Hűtőben hamar rádermed és készen is van a nagyon finom süteményünk!

 

TIPP: ha 75 dkg túróból készítjük, akkor szerintem túl sok rá a 8 dl  folyadékból készített sárga bevonat, elég, ha 6 dl-t használunk és 1,5 csomag (6 dkg) pudingport. 

Kilófaló hófehérke szelet:

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:


20x27 cm-es tepsihez, 40 szelet

HOZZÁVALÓK:

25 dkg Szoó Judit KF lisztkeverékalap

1 ek. folyékony édesítőszer

5 dkg vaj

1,5 dl tej

csipetnyi só

1 ek. szalalkáli

KRÉM:

6 dl tej

2 cs. főzős karamellás pudingpor

1 ek. folyékony édesítőszer

2 dl cukormentes Rama, növényi habalap

1 dl tej + 1 ek. folyékony édesítőszer

MÁZ:

1 tojásfehérje

2 ek. porrá őrölt eritritol

4 dkg fruktóz (ide most az kell, hogy legyen tartása  a habnak)

CSOKIMÁZ:

1 ek. keserű kakaópor

2 dkg fruktóz

1 ek. eritritol

2 ek. meleg víz

 

ELKÉSZÍTÉS:

1. Meglangyosítom a tejet, bele öntöm a szalalkálit, jó magasra fel fog futni és iszonyat büdös lesz J, de az a kész sütin nem fog érződni. A többi hozzávaló hozzáadásával összedolgozzuk a tésztát, két felé vesszük, a legnagyobb gáztepsi hátulján (kb. 40*40 cm-es), nyújtsuk egyenként vékonyra, és vágjuk ketté derelyevágóval (így lesz majd négy lapunk), és süssük meg. (Legegyszerűbb két szilikonos sütőpapír között nyújtani, azzal együtt emeljük át a tepsire, és a felsőt távolítsuk el.)

2. Készítsük el a krémet. Főzzük meg a pudingot, édesítsük, majd ha kihűlt, krémesítsük fel újra, és keverjük hozzá a keményre vert növényi tejszínt (ha nincs tejszín, tökéletes helyette 3 keményre vert tojásfehérje, 3 dkg eritritollal felverve.)

3. Ezzel a krémmel töltsük meg a lapokat, a legtetejére a legszebb lap kerüljön, amit ezzel a mázzal vonjunk be: 1 tojásfehérje kemény habbá verve, utána hozzáadagolva a kétféle édesítőszert, és azzal is továbbverve.

4. Főzzük össze a csokimáz hozzávalóit (a kis mennyiség miatt mikróban, egy bögrében célszerű, sűrűnek kell lennie), és csorgassuk meg szabálytalanul vele a süti tetejét, majd egy kés fokával húzzunk bele csíkokat egymás mellé, ez adja ki a márványos mintát. Egy éjszaka állás szükséges, hogy megpuhuljanak a lapok.


Kilófaló meggyes pohárkrém:


HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS

Maradt a krémeshez és túrókockához használt tejszínből. Napokig tartogattam, sütni már nem akartam, de egyik nap megkívántam valami gyors édességet, így született ez a nagyon gyors, nagyon finom desszert (sajnos az a fotó, amit a kehelyről készítettem, nem sikerült, így csak ezt az "igénytelen" vizes poharas megoldást tudtam megörökíteni...):

- Tetszés szerinti mennyiségű növényi tejszínt (egy főre bőven elég 1-1,5  dl) kezdjünk el felverni, majd közben hígítsuk kevés tejjel (az arányok a dobozon olvashatók, a Rama tejszínnél 1 liter tejszínt 2  dl tejjel lehet, 1 dl tejszínhez elég egy evőkanálnyi tej), így verjük kemény habbá, édesítsük. 

-(Fontos! Ha más márkájú növényi habalapot használsz, ne hígítsd automatikusan, mert nem lesz tartása: nézd meg a csomagoláson, van - e erre vonatkozóan valami információ, nem mindegyik habalap hígítható!)

- Használható Ezerédes, xilit, Stevia, eritritol - a szemcsés édesítőszereket daráljuk meg előtte!  

- Egy marék magozott meggyet turmixoljunk le - én szokás szerint aprítógépet használtam - és egy híg lekvárszerűséget kaptam. Ha szeretjük, szórhatunk bele fahéjat is. Ezt is édesítsük. Egy szép üvegpohár aljára tegyünk egy adag habot, arra csorgassunk meggyet. Megint hab, megint meggy, míg a pohár meg nem telik. Ha szeretjük, természetesen egész vagy felezett meggydarabokat is tehetünk a rétegek közé. A tetejére nagy adag hab kerüljön, díszítsük a meggyturmix-szal, diabetikus tört csokival, és amihez kedvünk van. :) 

Egy pohárnyit elkészítettem magamnak, a maradékot a gyerekeknek. Nem is hittem, hogy ekkora sikere lesz, ahogy elfogyott, már kérték a következő adagot. Bármilyen turmixolható gyümölccsel el lehet készíteni, legközelebb eperrel fogom kipróbálni.

Megjegyzés: a több éves gyakorlat bebizonyította mára (2015), hogy tej helyett nyugodtan hígíthatjuk a habalapot vízzel is, ugyanolyan finom lesz, de kalóriát spórolhatunk ezzel az apró változtatással. :) 

Természetesen, normál, állati eredetű tejszínhabból is készíthető, csak ne legyen cukrozott: én a jó tartásuk és könnyű kezelhetőségük miatt szeretem a növényi habalapokat elsősorban. 

Kilófaló hamis túrógombóc:


HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS:


Ez szintén Hoxás felfedezés. Kinézetében egyáltalán nem gombóc, de mivel az íze szerintem teljesen olyan, mint a  névadójáé, én így neveztem el. Egyik kedvenc vacsorám, vagy akkor is sokszor eszem, ha rám tör a szénhidráthiány:)

Én fahéjas, édesítős light tejföllel (szerintem a ZOTT krémtejföl a legfinomabb) és Norbi lekvárral megpöttyözve eszem, nagyfiam sima lekvárral.

Hozzávalók:

1 egész tojás

1 kis doboz light tejföl vagy joghurt

édesítőszer

zabkorpa

KF alaplisztkeverék vagy zabpehelyliszt

csipet só

kis kanál sütőpor

fahéj, citromlé, vanília aroma, ki mit szeret

 

Elkészítés:

A tejfölt a tojással elkeverem. Édesítővel, fahéjjal, csipet sóval stb. ízesítem. Teszek bele 1 ek. Norbi sütilisztet (nekem e nélkül túl száraz) és annyit zabkorpát, hogy sűrű masszát kapjak. Nem lehet elrontani, ha sűrű, masszívabb lesz a tészta, ha híg, lágyabb, ha kisült, de mindkét esetben finom.

Egy nagy lapos tányért kiöblítek hideg vízzel, lecsepegtetem, de nem törlöm el, maradjon nedves.  Ennek a közepére öntöm a masszát és egy kanállal egyenletesen elteritem, mint egy jó vastag palacsintatésztát. (Maradjon a tányér szélei felé hely, mert meg fog duzzadni a tészta sülés közben!) 

 Mikróban 700 W -on 5-7 perc alatt megsütöm-főzöm. Közben nyugodtan lehet ellenőrizni, először a széle fog megszilárdulni, majd egyre halad befelé, akkor jó, ha a közepe is megsült.

 

Ha kész van, ott a tányéron, még forrón felkockázom olyan 2x2 centis darabokra, késsel alányúlva picit átforgatom, hideg édes tejföllel-lekvárral leöntöm, mennyei!


© Copyright 2008-2017 Szoó Judit – Minden jog fenntartva

Az oldalon található összes szöveges és képi tartalom, illetve információ Szoó Judit szellemi terméke, amely szerzői jogvédelem alatt áll (ld. az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról). Az oldalon található összes tartalom utánközlése csak Szoó Judit írásos engedélyével lehetséges, engedély nélkül a forrás megjelölésével sem. 

Szoó Judit Kilófaló®